banner 2023 10

banner 2023 10 m1

Hesp Viktor

Hesp Viktor

2022. szeptember elsején nagy változások álltak be iskolánk tantestületében. Több, mint 10 új kolléga érkezett hozzánk, vannak közöttük idősebb, tapasztaltak és jónéhány lelkes, fiatal kolléga is. Szeretnénk az érdeklődőknek bemutatni az új bethlenes tantestületet, ezért feltettünk nekik néhány kérdést. Íme az interjú az első új kollégával, Hesp Viktor tanár úrral, akinek az egyik felmenője, a világhírű "Kincsem" csodakanca trénere volt.
Mi szeretett volna lenni kiskorában?
Mozdonyvezető, vagy buszsofőr. A vasút azért állt közel a szívemhez, mert a Kelenföldi pá-lyaudvar mellett nőtem fel, a buszos kötődés pedig édesapámtól ered, aki lassan harminc éve a BKV-nál buszvezető.
Mik voltak a kedvenc tantárgyai?
Általános iskolában a matematika. Gimnáziumban elkezdett érdekelni a történelem, Főiskolán és egyetemen pedig a logisztikai szaktantárgyak.
Voltak-e iskolai csínytevései?
Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom! ? Akárhányszor elkövettünk valamit, mindig le kellett írnunk egy A4-es papírra gimnáziumban. Ballagás után kaptunk fejenként egy-egy tele-fonkönyvnyi anyagot, ami tartalmazta a „csínytevéseinket”.
Miért pont a pedagógusi pályát választotta, és miért pont ezt a szakot/ezeket a szakokat?
Több mint tizenegy éve a fuvarozásban dolgozom, ebből adódtak a szállítmányozással kapcso-latos szaktantárgyak. Amikor felmerült bennem, hogy tanítani szeretnék, akkor az motivált, hogy át tudjam adni a munkám során szerzet tapasztalati tudást a diákoknak, leendő kollégá-inknak. Jelenleg is törekszem arra, hogy megtanítsam, amiket nekem nem tanítottak meg, ha-nem a terepen jöttem rá hosszú évek során.

Volt-e/Van-e háziállata? Ha igen, akkor milyen?
Van egy öreg Shar pei kutyusom, Mangó. Hat és fél éve fogadtuk örökbe menhelyről, azóta hű társunk.
Milyen sport áll Önhöz közel?
Labdarúgás főként. Ha időm engedi, akkor szeretek kerékpározni és túrázni.
Mit szeret szabadidejében csinálni?
Elsősorban igyekszem minél többet a családdal lenni. Szeretek lőni, tehát ha nagy ritkán sikerül eljutnom, akkor meglátogatom valamelyik lőteret. Ezen felül chili paprikákat nevelek.
Milyen zenét szeret? Játszik-e valamilyen hangszeren? Ha igen, akkor min?
Hangulat függő, hogy mit hallgatok. Szeretem a Rammstein-t, olykor P.Mobil vagy Moby Dick. Ha éppen más hangulatban ébredtem, akkor Scooter, vagy deep house szól. Ezek mellett lehet, hogy furcsának tűnik, de nagyon szeretem a JAZZ-t is.
Mi a kedvenc könyve/filmje/színdarabja?
Kedvenc könyvem Hesp József-től a Magyar Galoppsport Története. Na jó, ez a reklám helye, de nagyon büszke vagyok nagypapámra, hogy megírta ezt a könyvet. A régi fiatalkori kedven-cem Moldova Györgytől A pénz szaga. Filmek közül az Ace Ventura, Lépéselőny és a Pony-varegény tartozik a kedvenceim közé a Convoy mellett.
Milyen az első benyomása a Bethlenről?

Szeretek bejárni, szerencsére befogadó közösségre találtam tanári és diák oldalon is.
Mi volt a legemlékezetesebb, legmeghatóbb pillanata pályája során?
Amikor az egyik volt tanítványom, aki jelenleg a munkatársam a szemembe mondta, hogy en-gem tekint mentorának.
Mit tart fontosnak a tanításban?
A tanításnak és a tanulásnak a legfontosabb része számomra, hogy sikerüljön megérteni a tan-anyagot. Persze, vannak olyan részek, amiket szóról szóra meg kell tanulni, ezekkel sincs baj, javítják a memóriát. De! A legfontosabb, hogy sikerüljön megértetni a diákokkal az összefüg-géseket, hogy átlássák az egész rendszert. Sokkal értékesebb az a tudás véleményem szerint, amire saját magunk jövünk rá, mint amit bemagolunk.
Ki vagy kik a példaképei?
Prof. Dr. Knoll Imre. Megadatott számomra, hogy a Professzor Úrnál tanulhattam a szakmát. Nagyon sokat tanultam Tőle, élmény volt a közös munka.
Van mottója vagy kedvenc idézete? Ha igen, akkor mi az?
Sok kedvenc idézetem és mottóm van. Az egyiket pont a Professzor Úrtól tanultam: „Ésszel, hittel, akarattal!” Mondta, hogy bármit csinálunk az életbe, végezzük Ésszel, hittel, akarattal!
A másik kedvenc idézetem Henry Ford-tól származik: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.
Köszönjük szépen Tanár Úr!