Honvéd kadét

Miért jó kadétnak lenni?

A honvéd kadétok a tanulmányaik alatt olyan izgalmas programokon vehetnek részt, mint például laktanyalátogatások, paintball, airsoft, lasertag játékok, légfegyveres, lézerfegyveres céllövészetek, kalandtúrák és akadálypályás foglalkozások. Honvéd kadét formaruhát viselhetnek a megfelelő alkalmakkor. A formaruhát magukra öltve a Honvéd Kadét Program képviselőivé válnak, ami magával vonja azokat a követelményeket is, hogy minden honvéd kadét fegyelmezett, kitartó, csapatjátékos és alázatos legyen. A tanulmányaik végére megtanulják a társaikat tisztelni, vezetni, de azt is, hogy milyen egy csapatban vezetve lenni. A különböző honvéd kadét programok által olyan élményekben lesz részük, amelyeket mások nem élhetnek át. Megismerhetik a Magyar Honvédség munkáját, szervezetét és szolgálati formáit. Ha a kadétok szeretnének, érettségi vizsgát is tehetnek honvédelmi alapismeretekből, amely által könnyebben tudnak felvételt nyerni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző-, Rendészettudományi-, valamint Államtudományok és Nemzetközi tanulmányok karának alapszakjaira forrás: www.kadetprogram.hu

Kadét ösztöndíj

A kadétok a szakképzési ösztöndíj mellett Béri Balogh Ádám Ösztöndíjban is részesülhetnek alanyi jogon, ha a tanuló:
  • magyar állampolgár, 
  • a HKP partneriskola 9-12. évfolyamán nappali tagozaton tanul,
  • technikum 9-10. évfolyamán honvédelmi témájú szakkörre jár, vagy
  • technikum 11-12. évfolyamán honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanul.
Az ösztöndíj összege
Havi mértéke a mindenkori minimálbér 5-29%-a a tanulmányi átlageredményed függvényében. (2023-ban: 11.600 – 67.280 forint/hó/fő tíz hónap időtartamban). 
Szakképző intézményben a HKP I. szintű oktatási intézmény kadétjaként a 9. évfolyam második félévétől 3,50-ös tanulmányi átlagtól jogosult a tanuló az ösztöndíjra.
Az ösztöndíj összege (2023-ban):
  • 3,50-3,99 átlag között: 16.240 forint/hó
  • 4,00-4,49 átlag között 30.160 forint/hó
  • 4,50 átlagtól 46.400 forint/hó

Korábbi tanévek képekben