banner 2023 10

banner 2023 10 m1

Meskó Judit

Meskó Judit

Mi szeretett volna lenni kiskorában?
Különböző korszakok váltották egymást ebben a tekintetben; egészen kiskoromban óvónőnek készültem, felső tagozatosként a gyermekorvosi hivatást fontolgattam, és gimnazistaként jelentettem ki, hogy középiskolában leszek nyelvtanár.

Mik voltak a kedvenc tantárgyai?
Az általános iskolában a történelem, a magyar és az ének voltak a kedvencek, de a rajzot is nagyon szerettem, főleg a művészettörténet részét.
Viszont a középiskolában, amikor a francia nyelv is bekerült a tantárgyak közé, akkor a francia vált kedvencemmé, és mindvégig maradt is az, amíg csak iskolapadban ültem.

Voltak-e iskolai csínytevései?
Az én gyermekkori csínytevéseim leginkább a nagyszülői házhoz kötődnek, ahol főleg nyaranta élvezhettem az unokatestvérek társaságát és a vidéki környezetet Budapesttől 120 km-re.
Az iskolában nem mertem volna bevállalni amolyan igazi csínytevéseket.

Miért pont a pedagógusi pályát választotta, és miért pont ezt a szakot/ezeket a szakokat?
Nagyon egyszerű a válaszom erre a kérdésre; hiszen a szüleim példáját követtem. Sokszor hallottam őket egymás között is beszélgetni a nyelvtanítás rejtelmeiről. Szüleimen kívül a nagyapám és még több tagja családunknak pedagógus volt.
Gimnazista koromban az orosz mellett a francia nyelvet nagy élvezettel tanultam, a nyelvi órákon sok-sok szerepjátékot adtunk elő, melyekbe mindig beleéltem magam, vidám légkörben zajlott a nyelvtanulás. Az angoltanári szakot pedig csak a későbbiekben - már a francia-orosz nyelvtanári diploma megszerzése után – másoddiplomásként önszorgalomból végeztem el.
Úgy gondolom, hogy bármely életkorban érdemes visszaülni az iskolapadba mindenféle elvárás nélkül, csupán a tanulás öröméért.

Volt-e/Van-e háziállata? Ha igen, akkor milyen?
Két aranyos háziállat vesz körül, pontosabban kint a kertben teszi a dolgát és szórakoztat: egy cica és egy idősödő kutyus.

Milyen sport áll Önhöz közel?
Minden évszakban nagyon kedvelem a hegyi gyalogtúrákat és a biciklitúrákat. Szívesen ping-pongozok bármikor. Télen szeretek korcsolyázni, már óvodáskorom óta kötődöm ehhez a sporthoz – egy, a Városligethez közeli óvodába jártam egyébként.

Mit szeret szabadidejében csinálni?
Szabadidőmben szeretek olvasni, kertészkedni, főzni és a lehetőségekhez mérten utazni is.

Milyen zenét szeret? Játszik-e valamilyen hangszeren? Ha igen, akkor min?
Nem vagyok nagyon válogatós, de ha már választani kell, akkor a klasszikus zenét részesítem előnyben. Ezenkívül a rockzene iránt vonzódom.
Mindig sokat jelentett számomra a zene - zongorán játszottam és iskolai éveim alatt mindvégig kórusokban énekeltem.

Mi a kedvenc könyve/filmje/színdarabja?
A kedvenc könyvem szinte mindig az, amit éppen olvasok.
Sok kedvenc filmet tudnék felemlíteni, de számomra legkedvesebbnek ”A lápvidék gyermekei” című filmet tartom.
A színházi élményeim közül pedig most hirtelen a ”Játszd újra, Sam” c. darabbal kapcsolatos jut az eszembe.

Milyen az első benyomása a Bethlenről?
Egyértelműen jó - jó benyomást tett rám az iskolai élet rendezettsége, és persze a sajátos bethlenes csengőszó is újra meg újra felvidít.

Mi volt a legemlékezetesebb, legmeghatóbb pillanata pályája során?
Természetesen több megható pillanatban volt már részem, de a legemlékezetesebb közülük az maradt, amikor egy hatodikos tanítványom, aki addig soha életében nem szólalt meg angolul, biztatásomra egyszer csak hibátlanul elkezdett beszélni tanulótársai és az én nagy örömömre, illetve csodálkozásomra. Ő egy másik iskolából került a tanítványaim közé, és akkoriban már egy éve tanítottam.
Mit tart fontosnak a tanításban?
Leginkább az egyenlő esélyek biztosítását és a személyre szabott figyelmet tartom fontosnak.

Ki vagy kik a példaképei?
Példaképem leginkább az egyik rokonom, akit igazán egyetemista koromban ismertem meg, mivel akkoriban egy rövid ideig nála laktam. Szerencsére még mindig él; amikor tehetem, meglátogatom.

Van mottója vagy kedvenc idézete? Ha igen, akkor mi az?
”Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik.”