banner 2023 10

banner 2023 10 m1

Kovács Balázs

Kovács Balázs

13+1 kérdés a Bethlen új oktatóihoz 
Mi szeretett volna lenni kiskorában? 

Tanár és artista. Egy ideig egy cirkuszi művésztelepen tanultam, de ezt egy sérülés miatt abba kellett hagynom. Sokáig tanítottam is cirkuszi akrobatikát egy budapesti sportközpontban.

Mik voltak a kedvenc tantárgyai? 

Általános iskolában a történelem és a biológia. Gimnáziumban egyértelműen a matematika és a testnevelés.

Voltak-e iskolai csínytevései? 

Itt van egy ? Egyszer, egy április elsején, felsőben az osztályommal helyet cseréltünk az egykori alsós tanítónk osztályával. Frankón nehéz volt az alsós matekdoga ??

Miért pont a pedagógusi pályát választotta, és miért pont ezt a szakot/ezeket a szakokat? 

A tanári pályát azért választottam, mert ez áll a legközelebb a személyiségemhez. Más hivatást el sem tudnék képzelni magamnak.
És azért a matematika és az ügyvitel szakokat, mert tetszett, hogy nem kell több oldalnyi ismeretanyagot memorizálni; ehelyett elég, ha megértem a témák logikáját.

Volt-e/Van-e háziállata? Ha igen, akkor milyen? 

Nincs, nem is volt. Szeretem az állatokat, de inkább a természetben szeretem megfigyelni őket.

Milyen sport áll Önhöz közel? 

Gimnáziumban szertornáztam (lólengés), az egyetemmel párhuzamosan kezdtem tanulni egy artista művésztelepen, ahol végül a kötélakrobatika lett a „szívem csücske”. Jelenleg a sportom a falmászás (boulder).

Mit szeret szabadidejében csinálni? 

Például falat mászni, ahogy írtam az előbb ? Ezen kívül még hatféle erősítő edzést végzek, illetve nagyon fontosnak tartom az igaz barátaimmal való rendszeres kapcsolattartást.

Milyen zenét szeret? Játszik-e valamilyen hangszeren? Ha igen, akkor min? 

Nem hallgatok zenét, és nem játszom hangszeren. Viszont szeretem hallgatni a madárcsicsergést, a szél zúgását, a levelek zörgését kirándulás közben.

Mi a kedvenc könyve/filmje/színdarabja? 

A Harry Potter könyveket a maguk nemében páratlannak tartom. Mindig pontosan akkor olvastam az egyes részeket, mikor kb. annyi idős voltam, mint a könyvben Harry ? Hasonlóan egyedülállónak gondolom a Tarzan legendája (2016) című filmet. Színházba nem járok.

Milyen az első benyomása a Bethlenről? 

Mióta beléptem az iskola kapuján, nem csak első benyomásom van, hanem szerintem száznegyvenharmadik is ? Ha a tisztelt szerkesztő úr az első benyomásomra kíváncsi, az ez volt: „Én itt akarok dolgozni”.
Összességében: nagyon tetszik az iskola szellemisége; főleg az, ahogyan a szabályrendszerében érvényesül a gyermekek jólétére való törekvés. A kollégák kedvesek, mindig tudok kérdésekkel, vagy épp megosztani kívánt dolgokkal fordulni hozzájuk.

Mi volt a legemlékezetesebb, legmeghatóbb pillanata pályája során? 

Kettő is van:
1. Amikor megtudtam, hogy tanulmányi eredményéért ezüst oklevelet kap az a két tanuló, akiknek abban az évben tanulástechnikai foglalkozásokat tartottam. Nagyon büszke voltam, és vagyok is rájuk. ?
2. Amikor ugyanez a két gyermek az összes tanáruk és osztálytársuk előtt magabiztosan felolvasta a nekem írt búcsúszöveget a tanárbúcsúztatón.

Mit tart fontosnak a tanításban? 

Azt, hogy a tanítványaim egyszer, a távoli jövőben képesek legyenek törekedni a boldogságukra, mégpedig úgy, hogy eközben önmaguk és mások számára lehetőleg ne okozzanak szenvedést. Ha abban, hogy idáig eljussanak, csak egy picit is tudok segíteni, már boldog vagyok.

Ki vagy kik a példaképei? 

Már régóta nincs példaképem. Viszont volt egy nagyszerű tanárom, akinek az emléke előtt tisztelettel adóznék, ha már ez az interjú lehetőséget ad rá.
A matematikát egész általános iskolában utáltam. Középiskolában szerettem meg a matekot, ebben pedig nagy szerepe volt Fedák Gyula tanár úrnak, aki remekül tudott magyarázni, és mindehhez olyan humora volt, hogy szó nincs rá.

Van mottója vagy kedvenc idézete? Ha igen, akkor mi az?

„Sok a levél, de egy a fa. Egyének vagyunk, de összetartozunk. Ez az életelvünk.”
Ronin, a levélőr mondja A zöld urai (2013) című filmben.
Végül pedig köszönöm a megtisztelő lehetőséget! Hajrá Bethlen! ?
Kovács Balázs