BETHLEN GÁBOR TECHNIKUM

wiki wiki googlephoto youtube fb akadalymentes v2

uni milton banner bethlen 20220901

Tagozatkód:0061

Informatika és távközlés ágazat

Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges.
Beszédfogyatékos tanulók is jelentkezhetnek.

Informatika és távközlés ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az infokommunikációs hálózatépítő és -üzemeltető technikus feladata a fizikai hálózatok telepítése és üzemeltetése. Részt vesz hálózatépítési beruházásokban, optikai és réz alapú kábelhálózatok, kötések, rendezők telepítésében, és végberendezések installálásában. Az általa kialakított hálózatokon valósulnak meg adatközpontok nagy kapacitású forgalmai, banki kapcsolatok, kis- és nagyvállalatok adatkapcsolatai, valamint háztartások számára kábeltévés hálózatokon biztosított Internet, TV és telefonszolgáltatások. Üzemelteti a rendszerben lévő kábelhálózati elemeket és végberendezéseket, hibát kezel és javít.

Kompetenciaelvárás

Problémamegoldó készség, innovatív, informatika, távközlés és elektronika iránti érdeklődés, jó együttműködési készség.

A szakképzettséggel rendelkező

• képes infokommunikációs hálózatok, azaz távközlési, informatikai és optikai gerinchálózatok építésére, üzemeltetésére;

• képes a hozzájuk tartozó elektromos és optikai rendezők telepítésére, üzemeltetésére;

• képes távközlési végberendezések konfigurációjára, installálására, útvonal konfigurálások és címzések beállítására;

• képes a felépített hálózat üzemi paramétereinek mérésére, minősítésére, hibadetektálásra és azok elhárítására;

• képes informatikai eszközök és alkalmazások installálására és kezelésére;

• képes infokommunikációs hálózatok üzemviteli feladatainak ellátására, nyilvántartási rendszerek kezelésére, operátori feladatok ellátására.

 

Ajánlott minden fiatal számára, akit rendszerszinten is érdekelnek a komplex informatikai és a távközlési hálózatok. Érdekli, hogy a mindennapokban használt infokommunikációs eszközök hogyan kapcsolódnak a világhálóra, milyen hálózatok szükségesek ahhoz, hogy elérje az általa kedvelt zenéket, videókat és egyéb információkat. Szeret csapatban dolgozni, és szereti a kihívásokat.

Forrás: www.ikk.hu