BETHLEN GÁBOR TECHNIKUM

wiki wiki googlephoto youtube fb akadalymentes v2

uni milton banner bethlen 20220901

Iskolánk részt vett az idei tanév Erasmus + pályázatán, így néhány tanulónknak lehetősége nyílik, hogy 3 hetes szakmai gyakorlaton vegyenek részt Bécsben, illetve Milánóban. Ez nagyon jó alkalom a nyelvi képességeik, kommunikációjuk fejlesztésére. Tanulók kiválasztása megtörtént, az utazásra most késő ősszel fog sor kerülni. A szülők és tanulók részletes eligazítása indulás előtt 3 héttel lesz, melyről a tanulókat személyesen tájékoztatjuk.

Az kaland Bécsbe 2017. október 22-én és Milánóba november 16-án indul.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Bécsi - tanári beszámoló (2017.10.21-2017.11.11.)            

                                                                                            

Mobilitás adatai

- Küldő intézmény neve: BGSZC Bethlen Gábor Szakgimnáziuma

- Kiutazás kezdete és vége: 2017.10.21-2017.11.11.

- Gyakorlat / tanulmányút helye: Bécs

Mobilitás tartalma

- Kísérő tanár neve: Fehér Dalma

Szombaton reggel 7-kor várt minket a kisbusz és elindultunk, 14-en (8 fiú és 4 leány / két kisérő tanár) a mozgalmas nemzetközi metropoliszba, a világ legélhetőbb városába, Bécsbe, tanulni, tapasztalatokat szerezni, és élményeket gyűjteni. Az út kb. 3 órát tartott, az utazás során semmilyen zavaró körülmény nem volt.

Megérkeztünk a Hostelbe, kitöltöttük a bejelentkezéshez szükséges nyomtatványokat, és elkészítettük a szobaelosztást, felvettük a kulcsokat, ami sok időt vett igénybe. (javaslat a jövőre való tekintettel az utazásszervezők részére, hogy a javaslatokat a szobabeosztás tekintetében előre le kellene adni).

Elfoglaltuk a szobákat, ami a helyszínen kiderült, hogy egy napra szólnak, a szombati napra, vasárnap reggel újra költöztünk a következő három hétre részünkre fenntartott szobákba. Ez okozott némi gondot.

A kiköltözést reggel 10 óráig a kérésnek megfelelően megoldottuk, a csomagokat egy külön elzárt helyiségbe tettük, a szobákat 14 órát követően vehettük át. (a szervezés során jobban kellene figyelni a részletekre, és tájékoztatni az iskolát, sok apró bosszúságtól mentesítené a résztvevőket, pl. jobb lett volna előre tudni az első éjszaka utáni kiköltözésről)

A Hostelben az előzetes egyeztetéseknek megfelelően várt a havi bérlet, amit természetesen a hétvégi kirándulások, városnézés során maximálisan kihasználtunk. Az idő nem volt túl kegyes, de mi nem adtuk fel, a zord időjárás ellenére érdekes kirándulásokat szerveztünk, amelyeken minden diák részt vett.

Hétfőn, az előzetes tájékoztatónak megfelelően, megjelentek a szervező cég munkatársai, tájékoztatást adtak a munkahelyekről, a munkahelyek által támasztott elvárásokról, megadták a tanulók pontos munkahelyi beosztását (véleményem szerint ez a beosztás az iskolával történő előzetes egyeztetést követően szakmailag megfelelőbb és indokoltabb lenne), és a munkavégzés pontos helyét. A tájékoztatás nagyon körültekintő és mindenre kiterjedt volt. A tájékoztatást követően a szervezet munkatársai, csoportonként elkísértek bennünket a munkahelyekre és bemutatták a tanulóinknak a következő három hétben a leendő főnökeiket, valamint tájékoztattak a munkaidőről.

Az első benyomás az volt, hogy kedves emberek közé kerülnek a tanulóink, de a raktárhelységek a hideg miatt aggodalomra adtak okot. A színes munkavállalói közeg nem minden esetben tette lehetővé az idegen nyelv tényleges gyakorlását. A hét folyamán kiderült, hogy az elvégzendő munka sem minden esetben felelt meg a tanulói elvárásoknak. Már az első héten volt két -három náthás, lázas diák, de ennek ellenére mentek dolgozni.

A munkát mindenki komolyan vette, időben érkeztek, és semmilyen panasz róluk nem érkezett. Csütörtökön, a nemzeti ünnepen, szabad nap volt. A napocska is végre előbújt, így egy kiváló Kahlenbergi, és Grinzingeni sétával lettünk gazdagabbak (javaslat: a szervezők a költségvetési terv készítésekor legyenek körültekintőbbek, vegyék figyelembe a programszervezést, és a kalkulációban minden szabadnapra jelenjen meg, egy -egy szabadidős program finanszírozása).

 Szombaton, esett az eső, de kirándulni voltunk, hazafelé pedig egy kis sétát tettünk a Praterben.

Vasárnap lett volna a szervező cég szakemberei által vezetett és finanszírozott első kirándulás, de ez a zord időjárás miatt nem volt kivitelezhető.

Az elszállásolás közlekedés szempontjából jó helyen volt, könnyen elérhető, de a szobák fűtése nem volt megfelelő.

Az étkezés rendben volt, választékos, és elegendő.

Mobilitás tartalma

- Kísérő tanár neve: Bódy Ágnes

Előzetes egyeztetés alapján, egy nappal előbb indultunk. Jó lett volna előre tudni, hogy ez a szállodában az első nap után költözést jelent, de ez szerencsére ügyes pakolással nem jelentett túl nagy problémát, sőt így jobban tudtuk értékelni a magasabb komfort fokozatot.

A közlekedési bérletet az előzetes tájékoztatás alapján megkaptuk, amit az első naptól kezdve nagyon kihasználtunk. A Hostel-ban a személyzet segítőkész, udvarias, nehézséget csak a két korán induló tanuló reggelijének megoldása jelentett. A szobákban kicsit hűvös volt, egyébként a szállás és az étkezés is megfelelő volt.

A szabadnapokat, már előzetes otthoni felkészüléssel alaposan megszerveztük, kihasználva a közlekedési bérletet, megnéztük az ingyen látogatható helyeket, a 18év alatti tanulók ingyenes belépési lehetőségét a kiválasztott múzeumokba, pl. Belvedere, Wien Museum. A kapott pénzkeretet kihasználtuk pl. a Hundertwasser- múzeumba. A jó időben kirándultunk a Kahlenberg- hegyre.

A munkahelyekről, és a tanulók és a pedagógusok feladatairól alapos tájékoztatást kaptunk, a munkatársak elkísértek bennünket a helyszínre.

Megjegyzés:

- jobbnak tartottuk volna, ha a 2 fős munkahelyeken olyan tanulók lettek volna, akik azonos munkaidőt teljesítenek.

- előzetes tapasztalat alapján fel lehetett volna hívni a figyelmet arra, hogy a munkahelyi raktárakban hideg van, megfelelő ruházat szükséges (több tanuló az első napok után megfázott)

- az Austraining által szervezett városnézésre rossz idő esetén másik időpont megjelölése

- az Austraining biztosítson a kinn tartózkodás idejére mobiltelefont a kiszámíthatatlan helyzetekből adódóan

Mobilitás tartalma

- Kísérő tanár neve: Kiss Csaba

Október 29-én délelőtt indultunk bécsi szálláshelyünkre Kolléganőmmel, Kapitány Erikával vállaltuk el azt a feladatot, hogy a háromhetes Erasmus+ program kétharmad részét, kísérő tanárként együtt töltjük12 tanuló társaságában. Zádori igazgató Úr volt szíves minket autóval az osztrák fővárosba fuvarozni.

A szállásunknak helyt adó Hostel alapvetően kényelmes volt, csak az osztrákoknak természetes belső hőmérséklet megszokása okozott némi akklimatizációs nehézséget. Az étkezésre úgy gondolom nem panaszkodhattunk, legfeljebb az ilyenkor szokásos ízlésbeli eltérések jelentkeztek olykor-olykor.

A diákokat a korábbi eligazításnak megfelelően minden reggel útnak indítottuk, majd a kora délutáni óráktól, munkavégzésük idejétől függően fogadtuk a szállásunkon. Elbeszélgettünk velük aznapi élményeikről, tapasztalataikról, majd Erikával ellenőriztük, hogy mindezeket még aznap vessék papírra, azaz készítsék el naplóbejegyzéseiket.

Esténként közösen kerestünk különböző kikapcsolódási tevékenységeket a városnézéstől a biliárdozásig.

Részt vettünk előre megtervezett kulturális programokon is. Így volt szerencsénk megnézni a Természettudományi és a Közlekedési Múzeumot, meglátogattuk az Albertinában kiállított remekműveket- Raffaello, Picasso, Monet-elsétáltunk a dómhoz, felkerestük a Hofburgot és így tovább, számtalan remek helyet.

A diákok munkája változatos volt. Többnyire elégedettek voltak vele, bár két tanuló hangot adott bírálatának is, ugyanis tevékenységük jellege és a munkavégzés körülménye számukra nem volt maradéktalanul elfogadható. Ezt ugyan jeleztük az osztrák kapcsolattartó kollégáknak, de ebben érdemi változás nem történt. A diákok zöme azonban megítélésem szerint elégedett volt. Némi nehézséget okozott egy, majd később még két tanuló rövidebb-hosszabb megbetegedése, de kollégámmal és egy talpraesett diák tolmácsolásban nyújtott segítségével orvosoltuk ezeket a váratlan kellemetlenségeket is. Korrekt orvosi segítségben részesültek.

Összességében a diákok zöme kellemes tapasztalatokkal vettek búcsút Bécstől. Mi kísérőtanárok igencsak fáradtan érkeztünk haza november 11-én.

Mobilitás tartalma

- Kísérő tanár neve: Kapitány Erika

Igazgató úrral és Kiss Csaba tanár úrral vasárnap kora délután megérkeztünk a Hostel-ba. Ahol a kolleginák átadták addigi tapasztalataikat, megbeszéltük a megvalósított és a még hátralevő programokat.

A rossz idő miatt kimaradt egy tervezett városnézés, így azt a tanár úrral megvalósítottuk. Mire kiérkeztünk a diákok már felfedezték Bécs városát. Helyzetünket megkönnyítették az utazásokhoz.

Útikönyvek által írt minden nevezetességeket megnéztünk.

Munkahelyek tekintetében majdnem mindenki jól érezte magát, pl. a Möbelix-ben a csomagolási feladatoknál versenyeztek ki a leggyorsabb és legpontosabb a munka elvégzésében. Sajnos a Bécs határában dolgozó két diákunk nem érezte jól magát, a raktárban hideg volt és nem érezték, hogy segít nekik az ott végzett munka a szakmában való jártassághoz.

Még egyszer nem szeretném leírni a kolléga által felsorolt programokat. Összességében úgy látom, mindenki jól érezte magát. Nagyon jó csapat alakult ki, már most nyárra tervezik a visszautazást Bécsbe és a leendő programokat.

  • 22688585_904404696380981_4978130788126315574_n
  • 22861618_910325752455542_6621621331855828511_o
  • 23157218_910325512455566_9085556436445642379_o
  • h-v-k-p

Videó

  •  
  •  
  •  
  •  
  •